Az élet szép! Ha a napos oldalon állsz, akkor még szebb !!!

‎‎‎   S z i r b e k   S z a l o n

‎‎‎   S z i r b e k   S z a l o n

EGYIPTOM ÉS AZ ARANYKOR ÍGÉRETE!

2017. augusztus 16. - István Szirbek

ok_egypte_age_d_or_fejlec.jpg

KEDVES BARÁTAIM!

 

Szeretettel várok mindenkit a szeptemberi előadásaimra!

SOPRON

2017. szept. 30. /szombat/ 17:30

Pedagógusok Művelődési Háza

Sopron, Petőfi tér 3.

BUDAPEST

2017. okt. 1. /vasárnap/ 16:30

Bp. XIV. ker.  Borostyán u. 1/B


egypte_aranykor_plakatok.jpg

EGYIPTOM ÉS AZ ARANYKOR ÍGÉRETE

            Hogyan képzelték az egyiptomiak a világuk keletkezését? Milyen volt számukra a "paradicsomi" lét, amikor az emberek és az istenek harmóniában éltek együtt a földön? Miért lett vége ennek a tökéletes idillnek, az aranykornak? Hogyan várták az egyiptomiak a boldog idők visszatérését és hogyan használták fel ezt a fáraók hatalmuk megszilárdítására. Lesz-e még valaha boldog aranykor a földön, és ha igen, akkor hol és mikor?

dia1_6.JPG dia2_3.JPG dia3_3.JPG

Egy egyiptomi pap azt mondta Solonnak:

.... akàr nàlatok, akàr itt, akàr màs helyen történt valami szép, nagy vagy valamilyen érdekességgel biró dolog, melyröl hallomàsból tudomàst szereztünk, minden régóta fel van írva és meg van örökítve a templomainkban" ...

dia5_2.JPG dia6_2.JPG dia7_2.JPG

Az istenek elküldik a fiúkat, hogy fáraóként garantálja a rendet /Mâat/ Egyiptomban.  

"Ami az embert illeti, anyag és szalma az, s isten az ö teremtöje"

Khnoum isten formàlja az embert edényhez hasonlóan a fazekaskorongjàn.

"Nem volt bün a földön, nem rabolt a krokodilus, nem harapott a kigyó az ősistenek koràban."

A Földön a boldog aranykor uralkkodott....!

dia8_2.JPG dia10_2.JPG dia11_2.JPG

Az Ember elköveti az eredendő bűnt az istenek ellen.

"Az emberek gonosz teteket eszeltek ki az öregedő Napisten ellen!"

A teremtés csak az ősbün elkövetése utàn fejeződik be.

  Geb /Föld isten/ és az ég /Nut istennő/ szétválnak egymástól. A Nap a bárkáján utazik.

A napisten  megkérdezi Thot istent, mi legyen az emberek büntetése:

"Ó Thoth, mi történjék most Nut gyermekeivel? Ellenségekké lettek, zavart okoztak, bűnt követtek el. Làzadàst szítottak, öldököltek, megalkottàk a fogsàgot, tovàbbà mindent, amit teremtettünk, a nagyot kicsivé tették. "

Thot: "Éveik hamar érjenek véget!"

dia12_2.JPG dia13_2.JPG dia14_2.JPG

A földi halál után kezdődik az örök élet! 

Hol van a "Paradicsom" és hogyan jutatunk el oda?

Az emberek csillagokká válnak! Nut istennő gyermekei vagyunk!

Szeretettel várom a jelentkezéseket! Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben!

KÖSZÖNÖM!

UTAZÁS AZ IST-váni VILÁGBAN!

Istvánnal az istenek és az istennők között!

448925.jpg

KEDVES BARÁTAIM !

NEM TALÁLOK SZAVAKAT!!

Sohase gondoltam volna, hogy a előző bejegyzésemet, "Párizs a fényeim városa", ilyen sokan elolvassátok és "agyon-teCCCikelitek"! Köszönet azoknak, akik újra és újra megosztották és megosztják a blog bejegyzéseimet!

Külön köszönet azoknak, akik kérésem nyomán vették a fáradtságot és írtak néhány értékelő gondolatot! Ha elolvassátok az alábbi anyagot, kérem, hogy tegyetek a hasonlóan! KÖSZÖNÖM! 

UTAZÁS AZ IST-váni VILÁGBAN!

Most szeretnélek benneteket belépteni abba a fantasztikus világba, ahova én nap mint nap besétálhatok, és ahol fantasztikusan érzem magam! Legyetek egy kicsit ti is részesei azon csodáknak, amik az "ünnepi-mindennapjaimat" jelentik!  

KÖSZÖNÖM, HA VELEM TARTOTOK!

dia1_5.JPG dia2_2.JPG dia3_2.JPG

 Az életben mindenki arra törekszik, hogy kilépve a szürke mindennapok monotóniájából, kivételes és boldog pillanatok részesévé válhasson. Számomra ilyen, amikor a Louvre múzeumának valamelyik vitrinén átpillantva, szemem láttára kelnek életre a szobrok, amik varázsütésre égi háborúk, vagy  mesés szerelmi történetek főszereplőivé válnak. Ilyenkor úgy érzem, hogy én is ott állhatok köztük és ha akarnám, akár meg is érinthetném valamelyiket, vagy akár be is állhatnék abba a bizonyos sorba....?

dia13_1.JPG dia14_1.JPG dia15_1.JPG

 Mivel az antik világban, a görögök emberi formát adtak isteneiknek, ez lehetőséget teremtett szobrászaiknak arra, hogy megalkossák a "TÖKÉLETES ISTVÁNI NŐT"! Nap mint nap találkozom vele, és ha hiszitek ha nem, beszélgetünk is egymással! Bíztosíthatlak benneteket, hogy minden szempontból hibátlan! Ott vár rám kedvesen, MINDIG meghallgat, és MINDIG, MINDENBEN egyetért velem! A többi maradjon a mi titkunk......!

dia19_1.JPG dia20_1.JPG dia21_2.JPG

 Mielőtt arra gondolnátok, hogy teljesen meghibbantam és ázsiai turista módjára lógok a "IST-váni" példányokon, szeretném jelezni nektek, hogy a Louvre ezen terme a vakoknak és gyengénlátóknak fenttartott hely! Arra szolgál, hogy megfoghassák és érezhessék azt, amit a múzeumban mi csak a szemünkkel érzékelhetünk. Nem tudom észrevettétek-e, hogy több is van a NŐből....., és mind TÖKÉLETES! Ez egy ilyen hely kééééééérem!

 dia6_1.JPG  dia4_1.JPG   dia5_1.JPG

Ahogy elhaladok a szoborcsoport előtt, amely a női szépség istennőjét, és Ámort ábrázolja, mindig egy fuvallatnyi kis szellőt érzek az arcomon. Talán éppen azért, mert Vénusz lepillantva rám úgy érzi, hogy a kezében tartott szerelem szárnyaival meg kell érintsen?

dia16_1.JPG dia17_1.JPG dia18_1.JPG

Mert ilyen az kérem, amikor Ámor kiszabadul a börtönéből....! A Szerelem, közelébe kerülve, egy pillanat alatt átértékelődik bennünk a világ! Minden, ami fontosnak tűnt számunkra elhalványul, és a körülöttünk levő eseményeket már csakis az Ő szemével látjuk! Hiába! A szerelem csodákra képes!

dia7_1.JPG dia8_1.JPG dia9_1.JPG

 Persze ebben a világban sem rózsaszín minden! Herkules például, aki éppen a Hüdra fejére mér egy méhetetlen nagy ütést, úgy gondolja, hogy az én fejemmel is CSAK hasonlóképp lehet kommunikálni!? Elhaladva előtte persze vigyázok, mert nekem nem nő helyette másik.....! Aki erre járna és csak egy feje van, arra kérem, hogy NAGYON vigyázzon ! Itt az ember könnyen a "fejét-veszti"!

 dia11_1.JPG  dia10_1.JPG   aaa_testkozelben.jpg

Vannak persze olyanok is akik Magyarországon járhattak egyetemre. Apollón is bizonyára nálunk végezte a kommunikáció és marketing szakot! Vele például nagyon könnyű kapcsolatba lépnem! Már az iPhone -t sem kell a kezembe vennem, csak úgy teszek mint Ő,  és már hallom is az IST-váni tanácsait!

dia22.JPG dia23.JPG dia24.JPG

 Ebben a teremben nap mint nap egy antik szoboredő fogad! Benne ott magasodnak a nálam sokkal gyorsabban futó - tán épp az olimpiára készülő - atléták, és az eget megtőltő mindenféle istenségek. Próbálom velük felvenni a kapcsolatot, de nekik mindig annyi dolguk van....! Egy viszont, éppen a hadisten, MINDIG úgy néz rám mintha meg akarna szólítani! Hát legyen.......!

dia25.JPG dia26.JPG dia27.JPG

 Egyszer minden álom véget ér! De valahogy a szépek mindig rövidebb ideig tartanak, mint a rosszak! Én már 15 éve sétálok az enyémben és nagyon szépnek látom! Örülök, hogy most Téged is sikerült egy kicsit részesévé tennem, mielőtt ez is véget érne!

Kérem, hogy véleményeiteket, hozzászólásaitokat a BLOG bejegyzés alatti KOMMENTEKBE írjátok, hogy azokat mások is elolvashassák.......!

Kérem, hogy jelezzetek vissza, hogy tudjam, olvassátok a "kultúra-pártoló" írásaimat, és hogy érdemes-e dolgoznom velük!

Kérem, hogy osszátok meg újra és újra a bejegyzéseket, hogy minél többünkhöz eljuthassanak!

KÖSZÖNÖM!

Szirbek István

PÁRIZS, A FÉNYEIM VÁROSA!

paris_ville_lumiere_2.JPG

KEDVES BARÁTAIM!

Számtalanszor hallottuk már, hogy "Párizs a fények városa"!

Most szeretnék megosztani veletek néhány olyan, többségében általam készített fotót és gondolatot, amelyeket a "munkás-mindennapjaim" során készítettem.  Ezekhez olyan "fény-élményeim" kapcsolódtak, amelyek az üres, mindenki által ismert szlogent, tartalommal és pozitív "emlék-élményekkel" töltötték meg!

 Kérem, hogy véleményeiteket, hozzászólásaitokat a BLOG-bejegyzés alatti KOMMENTEKBE írjátok, hogy azokat mások is elolvashassák.......!

Kérem, hogy jelezzetek vissza, hogy tudjam, olvassátok a "kultúra-pártoló" bejegyzéseimet,

és hogy érdemes dolgoznom velük!

Szeretettel várom a hozzászólásaitokat! 

KÖSZÖNÖM!

Kr..A PALAIS ROYAL -MUSÉE DU LOUVRE METRÓ MEGÁLLÓ KIJÁRATA

2000

JEAN-MICHEL OTHONIEL

dia1_3.JPG dia2_1.JPG dia3_1.JPG

 AZ EMBER, A KOZMIKUS FÉNY ÁRNYÉKA LENNE A FÖLDÖN ?

Egy szép téli reggelen, a felkelő nap horizontot beragyogó fénye ejtett ámulatba.  Az árnyékok vezette fénycsík egyenesen a lábamhoz vetődött! A mindent jótékonyan beborító sugarak, simogatóan "arcomhoz-értek"! Álltam egy ideig, élveztem a pillanat varázsát!  Újra kinyitva szemem döbbentem rá, hogy az árnyékom a földön futó csík meghosszabbításaként nyúlt el a kövezeten...! 

A  LOUVRE HÍRES PIRAMISA ÉS A VILLÁM! 

2014

CLAUDE L'EVËQUE 

dia4.JPG dia5.JPG dia6.JPG

AZ ALKOTÁS VARÁZSA: EGY PILLANATNYI KAPCSOLAT A KÉT VILÁG KÖZÖTT! 

A piramisok, a különböző emberi civilizációk olyan tökéletsségre törekvő építményei, amelyek méreteikkel, formájukkal a világ kozmikus rendjébe és annak harmóniájába illeszkednek. A Louvre bejárata is egy híres  jelenkori példa erre! Csúcsa kapcsolatot teremt az égi világgal, amit az éj leple alatt a modern üvegvitrin tesz láthatóvá számunkra.  A múzeum elképzelhetetlenül gazdag gyújteményének minden tárgya ékes bizonyítéka ezen villanás-jelenségnek, amikor a művész ihletet kap, és az alkotás varázsa alá kerül! E ritka és kivételes pillanatnak lehetünk mi is szemtanúi!

 LOUVRE KÖZÉPKORI VIZESÁROK

2015

CLAUDE L'EVËQUE 

dia7.JPG dia8.JPG dia9.JPG

A FÉNY-ÚT, AMELY KOROK ÉS CIVILIZÁCIÓK ÖSVÉNYEIN ÁT VEZET ......!

Az 1180-ban, Fülöp Ágoston által épített középkori vár, a múzeum legrégebbi része. A hajdani épületet ábrázoló makettöl indul a lila fénycsík, amely, a vizesárokban imbolyogva mesés korok felé vezet bennünket. Ahogy mi egy papírlapra írjuk gondolatainkat azért, hogy olvasóinkat a világunkba invitáljuk, úgy a művész az útját kereső fényceruzájával rajzol nekünk útmutatást a történelmi kövekre!

dia10.JPG dia11.JPG dia12.JPG

A FÉNY KIJELÖL, MEGJELÖL, ÉS MÁGIKUSAN ÁTÖLEL....! 

A középkori királyi vár sarokbástyáját, mint az épület stratégiailag erős pontját  védelmezően öleli körbe a művész által kijelölt és általunk rituálisan körüljárt fény útja. Ugyanez a "varázskör" íródik a fáraót mejelenítő oroszlán köré is. A színválasztás sem a véletlen műve!  Az emberi szem által látható színek sorában a lila az utolsók egyike. Így azon a határon állunk, amit még szabadszemmel láthatunk, vagy már nem láthatunk!?  Mi, akik a jelenkor művészének segítségével megértjük a régmúlt üzeneteit,  ott állhatunk a mágikus kör közepén a hajdani fáraó színe előtt és átpillanthatunk oda, ahova másnak már nincs betekintése!   

 LOUVRE  - NIMFA KAGYLÓVAL

Kr. u. 150. 

dia13.JPG dia14.JPG dia15.JPG

 AMIKOR A FÉNY NIMFÁT FÜRDET ÉS SZEMET GYÖNYÖRKÖDTET!

Ez a kecses kis márvány nimfa, a Louvre egyik elveszett szegletében árválkodik. Ahányszor átmegyek a termen rápillantok, vagy ha időm engedi, oda is sétálok hozzá. Miközben kagylójával a reggeli fürdőjéhez vizet merít, könnyű ruhácskájának pántja éppen lecsúszik válláról. Ez a mozdulat még erotikusabbá és vonzóbbá teszi kis lényét. Apollon szolgálatában,  a napistent követve éli mindennapjait az ókor óta. Itt is éppen ő fürdeti fényében, miközben sugaraival kedvesen símogatja kedvenc kísérő-hölgyeinek egyikét.

 LOUVRE  - A HÁROM GRÁCIA

1831

JACQUES PRADIER

dia16.JPG dia17.JPG dia18.JPG

AHOL OTTHON VANNAK, OTT HARMÓNIÁT TEREMTENEK!

A három istennő az ókortól kezdődően a női bájt, a szépséget és a kreativítást megtestesítő lények voltak. Feladatuk, hogy az emberek és a természet között harmóniát teremtsenek. Ez a XIX. századi szoborcsoport otthonra talált a Louvre-ban! Ahányszor meglátom őket, ahogy ringó táncmozdulataikkal kecsesen egymásba fonódnak, mindig eláraszt valami  bennső béke! Mosolyogva szoktam megjegyezni:

"Akárhogy is van, bennem sikerült harmóniát teremtenetek...., akkor talán itt én is otthon vagyok?!"

 dia20.JPG  dia19.JPG  dia21.JPG

EGYSZERŰEN NEM LEHET BETELNI A LÁTVÁNYUKKAL!

Már annyiszor lefotóztam őket.....ilyen fényben, olyan árnyákkokkal...! Most néhányat megosztok veletek! 

Tegyenek veletek is olyant mint velem tesznek minden alkalommal.....! Keltsenek bennetek is harmóniát és örömérzetet !! Ha így lesz, már nem völt hiába, hogy elolvastátok a bejegyzésem!

Szeretettel várom a kommenteket!

Tisztelettel és baráti üdvözlettel

Szirbek István

 

 

süti beállítások módosítása