Az élet szép! Ha a napos oldalon állsz, akkor még szebb !!!

‎‎‎   S z i r b e k   S z a l o n

‎‎‎   S z i r b e k   S z a l o n

PÁRIZS, A FÉNYEIM VÁROSA!

2017. augusztus 02. - István Szirbek

paris_ville_lumiere_2.JPG

KEDVES BARÁTAIM!

Számtalanszor hallottuk már, hogy "Párizs a fények városa"!

Most szeretnék megosztani veletek néhány olyan, többségében általam készített fotót és gondolatot, amelyeket a "munkás-mindennapjaim" során készítettem.  Ezekhez olyan "fény-élményeim" kapcsolódtak, amelyek az üres, mindenki által ismert szlogent, tartalommal és pozitív "emlék-élményekkel" töltötték meg!

 Kérem, hogy véleményeiteket, hozzászólásaitokat a BLOG-bejegyzés alatti KOMMENTEKBE írjátok, hogy azokat mások is elolvashassák.......!

Kérem, hogy jelezzetek vissza, hogy tudjam, olvassátok a "kultúra-pártoló" bejegyzéseimet,

és hogy érdemes dolgoznom velük!

Szeretettel várom a hozzászólásaitokat! 

KÖSZÖNÖM!

Kr..A PALAIS ROYAL -MUSÉE DU LOUVRE METRÓ MEGÁLLÓ KIJÁRATA

2000

JEAN-MICHEL OTHONIEL

dia1_3.JPG dia2_1.JPG dia3_1.JPG

 AZ EMBER, A KOZMIKUS FÉNY ÁRNYÉKA LENNE A FÖLDÖN ?

Egy szép téli reggelen, a felkelő nap horizontot beragyogó fénye ejtett ámulatba.  Az árnyékok vezette fénycsík egyenesen a lábamhoz vetődött! A mindent jótékonyan beborító sugarak, simogatóan "arcomhoz-értek"! Álltam egy ideig, élveztem a pillanat varázsát!  Újra kinyitva szemem döbbentem rá, hogy az árnyékom a földön futó csík meghosszabbításaként nyúlt el a kövezeten...! 

A  LOUVRE HÍRES PIRAMISA ÉS A VILLÁM! 

2014

CLAUDE L'EVËQUE 

dia4.JPG dia5.JPG dia6.JPG

AZ ALKOTÁS VARÁZSA: EGY PILLANATNYI KAPCSOLAT A KÉT VILÁG KÖZÖTT! 

A piramisok, a különböző emberi civilizációk olyan tökéletsségre törekvő építményei, amelyek méreteikkel, formájukkal a világ kozmikus rendjébe és annak harmóniájába illeszkednek. A Louvre bejárata is egy híres  jelenkori példa erre! Csúcsa kapcsolatot teremt az égi világgal, amit az éj leple alatt a modern üvegvitrin tesz láthatóvá számunkra.  A múzeum elképzelhetetlenül gazdag gyújteményének minden tárgya ékes bizonyítéka ezen villanás-jelenségnek, amikor a művész ihletet kap, és az alkotás varázsa alá kerül! E ritka és kivételes pillanatnak lehetünk mi is szemtanúi!

 LOUVRE KÖZÉPKORI VIZESÁROK

2015

CLAUDE L'EVËQUE 

dia7.JPG dia8.JPG dia9.JPG

A FÉNY-ÚT, AMELY KOROK ÉS CIVILIZÁCIÓK ÖSVÉNYEIN ÁT VEZET ......!

Az 1180-ban, Fülöp Ágoston által épített középkori vár, a múzeum legrégebbi része. A hajdani épületet ábrázoló makettöl indul a lila fénycsík, amely, a vizesárokban imbolyogva mesés korok felé vezet bennünket. Ahogy mi egy papírlapra írjuk gondolatainkat azért, hogy olvasóinkat a világunkba invitáljuk, úgy a művész az útját kereső fényceruzájával rajzol nekünk útmutatást a történelmi kövekre!

dia10.JPG dia11.JPG dia12.JPG

A FÉNY KIJELÖL, MEGJELÖL, ÉS MÁGIKUSAN ÁTÖLEL....! 

A középkori királyi vár sarokbástyáját, mint az épület stratégiailag erős pontját  védelmezően öleli körbe a művész által kijelölt és általunk rituálisan körüljárt fény útja. Ugyanez a "varázskör" íródik a fáraót mejelenítő oroszlán köré is. A színválasztás sem a véletlen műve!  Az emberi szem által látható színek sorában a lila az utolsók egyike. Így azon a határon állunk, amit még szabadszemmel láthatunk, vagy már nem láthatunk!?  Mi, akik a jelenkor művészének segítségével megértjük a régmúlt üzeneteit,  ott állhatunk a mágikus kör közepén a hajdani fáraó színe előtt és átpillanthatunk oda, ahova másnak már nincs betekintése!   

 LOUVRE  - NIMFA KAGYLÓVAL

Kr. u. 150. 

dia13.JPG dia14.JPG dia15.JPG

 AMIKOR A FÉNY NIMFÁT FÜRDET ÉS SZEMET GYÖNYÖRKÖDTET!

Ez a kecses kis márvány nimfa, a Louvre egyik elveszett szegletében árválkodik. Ahányszor átmegyek a termen rápillantok, vagy ha időm engedi, oda is sétálok hozzá. Miközben kagylójával a reggeli fürdőjéhez vizet merít, könnyű ruhácskájának pántja éppen lecsúszik válláról. Ez a mozdulat még erotikusabbá és vonzóbbá teszi kis lényét. Apollon szolgálatában,  a napistent követve éli mindennapjait az ókor óta. Itt is éppen ő fürdeti fényében, miközben sugaraival kedvesen símogatja kedvenc kísérő-hölgyeinek egyikét.

 LOUVRE  - A HÁROM GRÁCIA

1831

JACQUES PRADIER

dia16.JPG dia17.JPG dia18.JPG

AHOL OTTHON VANNAK, OTT HARMÓNIÁT TEREMTENEK!

A három istennő az ókortól kezdődően a női bájt, a szépséget és a kreativítást megtestesítő lények voltak. Feladatuk, hogy az emberek és a természet között harmóniát teremtsenek. Ez a XIX. századi szoborcsoport otthonra talált a Louvre-ban! Ahányszor meglátom őket, ahogy ringó táncmozdulataikkal kecsesen egymásba fonódnak, mindig eláraszt valami  bennső béke! Mosolyogva szoktam megjegyezni:

"Akárhogy is van, bennem sikerült harmóniát teremtenetek...., akkor talán itt én is otthon vagyok?!"

 dia20.JPG  dia19.JPG  dia21.JPG

EGYSZERŰEN NEM LEHET BETELNI A LÁTVÁNYUKKAL!

Már annyiszor lefotóztam őket.....ilyen fényben, olyan árnyákkokkal...! Most néhányat megosztok veletek! 

Tegyenek veletek is olyant mint velem tesznek minden alkalommal.....! Keltsenek bennetek is harmóniát és örömérzetet !! Ha így lesz, már nem völt hiába, hogy elolvastátok a bejegyzésem!

Szeretettel várom a kommenteket!

Tisztelettel és baráti üdvözlettel

Szirbek István

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szirbekszalon.blog.hu/api/trackback/id/tr3012709644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erzsébet52 2017.08.02. 20:04:48

István! A bejegyzésed Párizsról nagyon érdekes és fotósnak is nagyon kiváló vagy
Egyik téma sem ismert és újat tanultam belőle. Gratulálok!!

István Szirbek 2017.08.02. 20:24:15

Kedves Erzsike!
NAGYON köszönöm a kedves, baráti szavakat! Örülök, hogy örömet tudtam szerezni neked a bejegyzésemmel! Baráti üdv
István

Dálnoki Gábor 2017.08.03. 00:13:50

Istvánom! Szeretném megkérdezni, hogy eddig miért tartottad titokban, hogy művészien fotózol?A fotók választásával és a fények játékával, s nem utolsó sorban a képek sorrendjének a választásával a földi és égi világ rendjének titokzatosságába, s fantasztikus világába kaphatunk betekintést! Kíváncsivá tesz, elgondolkodtat, jó lenne erről beszélgetni veled!
Megpróbálni a miérteket megérteni...
Baráti Üdv! Dálnoki Gábor

István Szirbek 2017.08.03. 08:55:49

@Dálnoki Gábor: Gánor TestvéreM Örülök, hogy sikerült örömet okoznom a kis párizsi bejegyzésemmel. AKérdéseidre NEM tudom a választ! Csinálom, ahogy érzem,.............és így jön belőlem! Szívesen beszélgetek veled / veletek minderről.....alkalom adtán! Barári üdv! István
.................és NAGYON köszönöm, hogy időt energiát szántál arra, hogy megoszd gondolataidat velünk a blog bejegyzésem nyomán!!!

Holló Mihály 2017.08.03. 12:16:42

Istvánom! A fotó csodálatos. Ez a szobor csoport egyik kedvencem.
A képen látható három grácia II. Henrik sírját díszítette, Pilon és Florentin alkotása a XVI. századból. Pradier három gráciáján a három hölgy mindegyike egy felé néz és jóval később készült, ahogy jelezted 1831-ben.
A fény játék lenyűgöző, még ha spontán készítetted akkor is, hátha még tudatosan.
Üdv
Mihályod

István Szirbek 2017.08.03. 12:25:51

@Holló Mihály: MihályoM! Így van! A 3 gráciák ...megérnének egy egész estét betöltő előadást! A blogra feltett fotók 90 %-a ...mind úgy születtek, hogy mentem épp valamerre és egyszercsak rácsodálkoztam a fényekre......, és úgy éreztem, higy ezt + kell örökítenem! Akkor még nem tudtam, hogy eCCCer felteszem a blogra és megosztom veletek! De most már örülök, hogy így esett..............!!!

Zsuzsanna Süveg Hollósy 2017.08.03. 12:29:06

Párizsi utazásunk emléke kicsit keserédes, de jó rá gondolni. Köszönöm!!

István Szirbek 2017.08.03. 12:56:21

@Zsuzsanna Süveg Hollósy: Sajnálom, ha üröm vegyül az örömbe! Azért örülök, hogy ezek a képeim és gondolataim az öröm oldalt tudták erősíteni!!!

IlusKA 2017.08.03. 15:00:18

ISTváááánoM!!! Elakadt a szavam.............KÖSZÖNÖM!!!!! Pusz"il......"

István Szirbek 2017.08.03. 15:48:34

@IlusKA: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Szia Iluska!!! Örülök, hogy tetszett a bejegyzésem! ISTván

Zsuzsanna Süveg Hollósy 2017.08.03. 19:35:42

@Zsuzsanna Süveg Hollósy: Nem üröm inkább bánat , de az emlékezés is segit !! :)

Zollli Úr! 2017.08.03. 21:50:34

ISTván, ez lélegzetelállító! Még még még, ennyi nem elég! :)

István Szirbek 2017.08.04. 00:37:40

@Zollli Úr!: ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ Zolllli Úr! Ennyi bíztatás után egy sorban........., kénytelen leszek nekiállni és egy következő hírlevelet fabrikálni! Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszettek a gondolataim és a fotóim!

IlusKA 2017.08.04. 10:55:10

ISTvááán! Zollllli Úrnak igaza van!!! Lélegzetelállító!!!!!! Még....még....:-))))))) Pusz"il...."

István Szirbek 2017.08.04. 12:23:15

@IlusKA: IgyeXem majd.....folytatni kéééééérem!

Lilla.lilluli 2017.08.04. 13:55:36

@Dálnoki Gábor: Gábor, hát nem csak művészi fotókat készít, hanem művészi szinten ír is!!!! Hogy a többi fantasztikus képességéről ne is beszéljünk...

Lilla.lilluli 2017.08.04. 14:05:32

A kecses márvány nimfa a kedvencem. Látom magam előtt, ahogy István megáll előtte, gyönyörködik a fényben, ellágyul a tekintete, talán még be is párásodik... Aztán egy sóhajtás szakad fel onnan mélyről, kitisztul a nézése, kicsit megrázza magát és tovább robog.... "Jöjjenek, jöjjenek, jöjjenek kérem..." De ott legbelül megmarad a ragyogó benyomás pillanatainak emléke, egy pici csillogó folt, és egy kis szívmegindulás. És ettől ő a Szirbek István.

István Szirbek 2017.08.05. 00:35:18

@Lilla.lilluli: Mert akinek szép a lelke, meglátja a szépet a másikban is! Köszönöm, hogy kedvesen "összefoglaltál"....! Örülök, ha ilyennek látsz és láttok, mert ilyennek is érzem magam!

Dálnoki Gábor 2017.08.07. 19:08:06

@Lilla.lilluli:

Szívemből szóltál Lilla...Köszönöm, köszönjük!!!

Dálnoki Gábor 2017.08.07. 19:11:00

@Lilla.lilluli:
Ez így van! Én is megírtam Istvánnak, hogy művészien is ír...
...és valóban a többiről nem is beszélve!...
Szerencsések vagyunk, hogy a baráti köréhez tartozhatunk!Köszönjük!!

István Szirbek 2017.08.07. 23:23:48

@Dálnoki Gábor: ÓÓÓÓÓóóóóó MOST kééérem pirongatnak!!!! Én KÖSZÖNÖM? hogy velem / velünk vagytok.....!
süti beállítások módosítása